Tippek


Ezek a hozzászólások az alt.survival levelezőlistáról vannak összeollózva. Azért lett összegyűjtve, hogy megmutassuk a különbséget a mai és az újidei elcsomagolnivalók között, mert a mai helyzet nem kétségbeesett és nincsen éhezés sem (normális esetben). Bár jó ötletek vannak, ezek nem kifejezetten a póluseltolódás utáni időkre lettek kitalálva, az egy más világ lesz. (nálunk ugyan nem lesz majd hideg a tél (elvileg) de azért itt van, hátha valaki felmegy messze-messze északra (akarom mondani délre, ugyanis Európa, Ázsia és Afrika a déli féltekére mozdul át) a shift után, a ford.)

Pár ötlet, hogy melegen tartsd magadat egy téli kempingezés/túlélőtábor alatt:

Bizonyosodj meg róla, hogy a hálózsákodat hideg hőmérsékletre tervezték-e?

Az egész nap rajtad lévő ruhát mindig cseréld le - főleg a zoknikat, amelyek nedvesek az egész napos izzadás után. A nedves ruhák kiszívják belőled a hőt, amennyiben nem cseréled őket.

Melegítsd fel magad, mielőtt bebújsz a hálózsákba. Egy meleg ital vagy pár tornagyakorlat növeli a test belső hőmérsékletét. Ne feledd - nem a hálózsák adja a meleget, az csak csapdába ejti a hődet, minél jobban felmelegedtél a hálózsákba bújás előtt annál melegebb lesz majd benne is.

Igyál bőségesen folyadékot és egyél valamicskét pld.: csoki, stb. mielőtt belebújsz a hálózsákba.

Legyen rajtad sapka vagy balaclava alvás közben (balaclava v. balclava: kommandós kötött sapka, ami az egész fejet befedi egészen a nyakig; van rajta két luk a szemeknek meg egy a szájnak, vagy egy nagy luk az arcnak, a ford.).

Vigyél magaddal egy üveg meleg vizet a hálózsákba.

Ha éjszaka arra ébredsz hogy k. hideg van, csinálj nyújtózkodásokat/nyújtógyakorlatokat a hálózsákodban. Beindítja a vérkeringést és növeli a belső hőmérsékletedet.

Az orrodat és a szádat tartsd kint a zsákból, mert a kilélegzett levegő nedvessége lecsapódik belül és a hálózsák melegen tartó tulajdonságai gyengülnek.

A láb melegen tartásának kulcsa nem a zoknin múlik, illetve nem teljesen. Itt van pár szakállas trükk erre is:

A lábbelik ne legyenek szűkek, inkább egy picit nagyobbak.

Tökéletesen vízhatlanítsd a csizmádat/bakancsodat mielőtt nekivágsz. A nedves zoknik hideget lehelnek és odabasznak rendesen a lábadnak.

Rétegesen, rétegesen, rétegesen: Vegyél fel egy vékony műszálas zoknit és rá egy gyapjú vagy hegymászó zoknit.

Legyen rajtad sapka és kesztyű. A test nagyon gyorsan elveszti a hőjét a végtagokon keresztül. Ha ezt a hőveszteséget csökkentjük, megmarad a melegérzetünk.

Alapból kerüld el az alkoholt és a koffeint. Mindkét szer tágítja a véredényeket és ez megnehezíti a melegen maradást. A koffein ráadásul vizeletserkentő, ami kiszáradáshoz vezethet.

Igyál folyadékot. Egy forró tea (gyógytea - emlékezz, no koffein) felmelegít majd, a folyadék ráadásul megelőzi a kiszáradást. A kiszáradás gyengíti a melegentartó képességedet.

Vissza a Központba