linije Reči Zetana: Postepena promena


Kod mnogih reč Transformacija izaziva asocijaciju na iznenadnu promenu, ali pošto se Transformacija dešava sada očigledno je da se dešava postepeno. Koje su se promene već desile, i koji su znaci promena? Kroz istoriju postajala su mesta i vremena koja su poznata po okrutnosti i represiji - Inkvizicija, Mračni srednji vek, Nacistički logori smrti, i u skorašnje vreme Bosna. Takođe su postojala mesta i vremena koja su ostala upamćena upravo po suprotnom - stara Atina, povelja o pravima, socijalna medicina, i građanska prava. U vezi ovih stvari nije sve bilo ni crno ni belo, već sivo, jer ako je neka stvar bila dominantna pristalice drugačijeg načina razmišljanja su se uporno trudile da ostvare svoje ciljeve. Za vreme mračnog srednjeg veka došlo je do značajnih otkrića, a u staroj Atini takođe je bilo idiota koji su jednostrano razmišljali.

Za vreme Transformacije u 4. Gustinu, međutim, dolazi do polarizacije, tako da alternative više nisu toliko izmešane kao u drugim vremenima. Sada imamo otvoreno istraživanje novih ideja i demokratskih ideala, a takođe postoji i represija. U početku, ova polarizacija i odvajanje se dešava između familija, zatim između gradova, i na kraju zahvata velika područja. Bosna je dobar primer. One koji su bili čistog srca i koji su želeli da žive u harmoniji sa svojim susedima ne samo da niko nije želeo da čuje, oni su isterani napolje. Neka područja Argentine se nikada nisu oporavila od Prljavih ratova, i nikada neće. Ako pogledate Skandinaviju, videćete da tamo vlada ozakonjena briga o svim članovima društva, podrška drugome, i javni pristup informacijama svih vrsta. Oni kojima se ne sviđa ovakva društvena klima napuštaju ovo područje i nastanjuju se negde drugde. Ovi trendovi ka razdvajanju će se nastaviti, i dostići će uznemirujući nivo, za vreme Transformacije.

Zajedno sa spiritualnim promenama, takođe je došlo do fizičkih promena. Koncepti za koje se zalagao Pokret zelenih, koji su nastali u Holandiji, proširili su se čitavim svetom, a reči i razmišljanja su pratile konkretne akcije. Kontrola zagađivanja i njegovo smanjivanje, stvar kojom su se nekada bavile beznačajne vladine agencije, sada svakodnevno dospeva na naslovne strane novina i okupira srca i umove mnogih istraživača širom sveta. Rezultati, koji su postali vidljivi tek u nekoliko poslednjih godina, uključuju bakterije koje jedu opasne hemikalije, biljke koje pročišćavaju zemljište, i alternativne prirodne proizvode koji ne zagađuju okolinu. Takođe, neki religiozni pkreti kao što su na primer Islamske diktature su postali oštriji i represivniji, i nastala su još većih ograničenja za žene. Što se tiče rasnih odnosa, pristalice razdvajanja su ojačale i čak su uspele da ponište napredak koji je do sada ostvaren. Ako neko prati fizičke znake sve do njihovog izvora, on može da odredi granice spiritualnog razdvajanja. To su znaci transformacionih promena!

Sva prava zadržana: ZetaTalk@ZetaTalk.com