Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Világok >
< 58 >
1996. augusztus
-
longint

ZetaTalk: Méret és forma


Míg az intelligens életformák az evolúciós skála minden lehetséges megállójáról származnak, ehhez képest eléggé állandó méretűek. Ennek a szabálynak a magyarázata egyszerű: az elkerülhetetlen találkozások során a megfélemlítettség a minimális legyen. Ezért hogyha egy életforma hasonló egy rovarhoz, halhoz, poliphoz, kígyóhoz, gyíkhoz, majomhoz, madárhoz, vagy emberhez, ezeket genetikailag mind körülbelül azonos méretűre tervezték.

Mindamellett ezekben a paraméterekben más szempontok nagy variációja is szerepet játszik, mivel az életforma abban a világban kell éljen, ahol kifejlődött, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezért azokban a világokban, ahol a bolygó tömege olyan, hogy a gravitáció jókora hatást fejt ki, az életformák elegendően erős csontozattal és izomzattal fognak fejlődni, hogy mozoghassanak. Ezért hatalmasok a 12. bolygó óriás humanoidjai, ezért erős csontozatúak, és ezért erősek az emberekkel összehasonlítva, mivel a bolygójuk majdnem kétszer akkora nehézségi erőt fejt ki, mint a Föld. Ezért mi, a zéták is erősebbek vagyunk az embereknél, mivel bolygóinknak szintén nagyobb tömegük volt, és ez nagyobb gravitációs erőt eredményezett. Bár vékonykák, de a csontjaink be vannak párnázva körülburkoló merevítőkkel és ízületekkel, melyek kevesebb irányba mozognak, mint az emberi ízületek, így akadályozva meg a megfeszülést.

Egy életforma evolúciója és az otthon bolygója határozzák meg egy fokig, hogy hol közlekedhet és dolgozhat az életforma. A nyilvánvaló különbségeken túl, egy forró napból érkező magas sugárzás elviselésének képességében, a levegőt vagy vizet lélegzés szükségében, vagy a DNS alap kémiájában, ott vannak a gravitáció elviselésének problémái. Mi, azok a zéták, akik munkát vállaltunk a Föld Átalakulásában, nem térhetünk vissza szülőbolygóinkra, mert a gravitáció összegyűrne minket. Mi már adaptáltunk új környezetünkhöz. Ugyancsak ismert a tudósaitok számára, hogy hosszú űrutazások a Föld gravitációs mezejéhez hasonló erő nélkül az asztronautákat arra ítélnék, hogy egész életüket az űrben töltsék.

Egy megközelítő méret felett, az életforma lehet ragadozó vagy növényevő, vagy ha a bolygón bőségesen találhatók vízben oldott tápanyagok, akkor egyszerűen a bőrükön keresztül is felszívhatják a tápanyagot, ahogy azt sok egysejtű organizmus teszi. Lehetnek fogaik, vagy fogatlanok is, lehetnek szemeik, vagy vakok, vagy lehet összetett szemük; bőrük, mely száraz és szívós, vagy váladékkal vagy olajjal borított; csontjaik belső vagy külső vázként, vagy bármiféle csontozat nélküliek; képesek lehetnek megtermelni a saját cukrukat, mint a növények, vagy lehetnek teljesen a megtalált és elfogyasztott élelem kiszolgáltatottjai; lélegezhetnek tüdővel vagy kopoltyúval, vagy a bőrükön keresztül felszívva a levegő vagy víz alkotóit; tollakkal, szőrrel, pikkelyekkel borítottak vagy kültakaró nélküliek. Az életformák minden alakban érkezhetnek, és az Ébredést átölelő emberek mentálisan és emocionálisan fel kell hogy készüljenek a velük való találkozásra. Tartsátok észben, hogy ők is furcsának gondolják az emberi formát.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com